szerző:
hvg.hu/Index

Közösségi telefonos appal kerülnék ki az erkölcsrendészetet az irániak. Már 16 ezren töltötték le a Gershadot.

Traffipaxfigyelőhöz hasonló mobilalkalmazást fejlesztettek ki Iránban, hogy ki lehessen cselezni az erkölcsrnedészetet, adja hírül az index. Az iráni erkölcsrendészetnek joga van kérdőre vonnia bárkit, akiről úgy ítélik meg vét bizonyos tradíciók ellen vagy nem megfelelően viselkedik, öltözködik. A túl erős smink vagy a nem megfelelő kendő, a hidzsáb is ok lehet a beavatkozásra, de egy ellenkező nemű megölelése is magával vonhatja a rendőrség figyelmét. A retorzió többnyire figyelmeztetés, de pénzbírság, sőt elzárás is lehet a vége.

A Gershad nevű alkalmazás közösségi alapon működik: be lehet jelölni, ki hol látott erkölcsrendőröket az utcán, és ezt észlelik az applikációt használó többiek is. A fejlesztők az iráni erkölcsrendőrséggel szembeni erőszakmentes ellenállásként tekintenek az appra.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!