szerző:
MTI

Rengeteg fegyvert találtak a görög hatóságok két brit férfinél, akiket a török határ közelében fogtak el szombat éjjel.

Egy neve mellőzését kérő tisztviselő elmondta: húszas éveikben járó, iraki születésű férfiakról van szó, és több mint egy tucat fegyver és húszezer lőszer volt náluk. A két gyanúsított egyetlen terrorista vagy bűnügyi adatbázisban sem szerepel.

A nyugat-európai államok az egyik legsúlyosabb biztonsági kockázatnak tekintik, hogy közel-keleti vagy észak-afrikai származású állampolgáraik a dzsihadisták közé állnak harcolni, majd uniós állampolgárként gyakorlatilag akadály nélkül térhetnek haza. Nincsenek pontos adatok arról, hogy hány nyugati állampolgár harcolhat a többi között például az Iszlám Állam nevű terrorszervezet soraiban, hírszerzési szakértők szerint pár ezren lehetnek, a nyugati hatóságoknak pedig egyszerűen nincs elég emberük arra, hogy mindet megfigyeljék.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!