szerző:
MTI

Egy hétfői jelentésben szorgalmazta az ENSZ különmegbízottja, hogy a világszervezet közölje Kim Dzsong Unnal: vizsgálat indulhat ellene emberiesség elleni bűntettek miatt. Már 2014-ben elegendő bizonyíték ált rendelkezésre ahhoz, hogy felelősségre tudják vonni az észak-koreai diktátort és más vezetőket a módszeres kínzások elrendelése, gyilkosságok, valamint a lakosság éheztetése miatt.

Marzuki Darusman, az észak-koreai emberi jogok helyzetét vizsgáló ENSZ-különmegbízott arra kérte a világszervezetet egy hétfőn közzétett jelentésében, hivatalosan értesítse Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőt, hogy vizsgálat indulhat ellene emberiesség elleni bűntettek gyanújával.

A jelentésben az ENSZ-különmegbízott javasolja, hogy az ENSZ hivatalos levélben tájékoztassa Phenjant arról, hogy Kim Dzsong Un és más magas rangú tisztviselők ellen nyomozás indulhat, "és ha megállapítják felelősségüket, felelősségre is vonják őket emberiesség elleni bűncselekményekért".

©

A január 19-én készült, de hétfőn nyilvánosságra hozott jelentésben Darusman azt is javasolja, bízzanak meg három szakértőt, hogy állapítsák meg, hogyan vonják jogi úton felelősségre az észak-koreai rezsim vezetőit, illetve találjanak "kreatív és gyakorlati" megoldásokat arra, hogy igazságot szolgáltassanak az áldozatoknak.

A különmegbízott hangsúlyozta a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) bevonását a vizsgálatokba, de emlékeztetett arra, hogy a nemzetközi testület csak "a legfelsőbb vezetőkkel foglalkozhat".

Észak-Korea esetében csak akkor gyakorolhatja joghatóságát a bíróság, ha az ügyet az ENSZ Biztonsági Tanácsa utalja a testület elé. A BT-ben állandó tagsággal, s így vétójoggal bíró Kína – Phenjan egyetlen szövetségese – viszont következetesen elutasítja, hogy az emberi jogok észak-koreai helyzete a testület elé kerüljön.

Darusman jelentésében úgy fogalmaz: nem tűnik úgy, hogy javult volna az emberi jogok helyzete Észak-Koreában az utóbbi időben.

Az ENSZ-különmegbízott már 2014-ben közölte, elegendő bizonyíték áll rendelkezésre ahhoz, hogy felelősségre tudják vonni Kim Dzsong Unt és más vezetőket egyebek közt a módszeres kínzások elrendelése, gyilkosságok, valamint a lakosság éheztetése miatt. Darusman szerint az Észak-Koreában elkövetett visszaélések egy lapon említhetők a nácik által elkövetett bűncselekményekkel.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!