szerző:
MTI

Az Orvosok Határok Nélkül szerint kilenc ember halt meg, köztük egy gyerek.

Légicsapások értek Szíria északi részén hétfőn egy kórházat, amelyet az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nemzetközi segélyszervezet támogat. A csapásokban meghalt kilenc ember, köztük egy gyermek – jelentette egy civil szervezet. 

"Egy olyan kórház volt a bombázások célpontja, amelyet az MSF támogat" – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, londoni központú szíriai aktivistahálózat párizsi szóvivője. Az OSDH szerint a támadást valószínűleg orosz gépek hajtották végre. 

A kórház Mááret an-Númán helység térségében van, Damaszkusztól 280 kilométerrel északra.

©
©

Egy a helyszínen dolgozó aktivista korábban azt mondta: a kórház teljes személyzete meghalhatott a támadásban. A négyemeletes épület korábban cementgyár volt, abból alakították át kórházzá – tette hozzá.

Az MSF szíriai missziójának vezetője, Massimiliano Rebaudengo megerősítette a légitámadás tényét, és az AFP hírügynökségnek azt mondta: két támadás volt két-két rakétával és néhány percnyi különbséggel, tehát négy rakéta csapódott be az épületbe. A kórház személyzetének legalább nyolc tagja eltűnt.

©

A kórház az Idlíb tartománybeli Mááret an-Númán közelében, Hadíje helységben volt, Damaszkusztól 280 kilométerrel északra. Az intézményben 54 fős személyzet dolgozott, és 30 ágyat, két műtőt, egy sürgősségi szobát és egy ambuláns rendelőt tartottak fenn benne. Az MSF 2015 óta támogatta a kórházat egészségügyi felszerelésekkel és finanszírozással. Az MSF 153 kórházat támogat Szíriában, amelyek közül csak idén ötöt ért katonai támadás.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!