szerző:
hvg.hu

A szilveszteri tömeges zaklatásért letartóztatott 58 támadóból mindössze hárman rendelkeztek menekültstátusszal, ők érkeztek Irakból vagy Szíriából. A zaklatással, nemi erőszakkal és lopással gyanúsítottak nagy többsége Algériából, Marokkóból, illetve Tunéziából származik, és már jó ideje Németországban él – közölték a német hatóságok. Az ügyészség azonban egész másképp látja: közölték, igenis migráns a zaklatók többsége.

Mindössze hárman érkeztek Szíriából vagy Irakból azok közül a migránsok közül, akiket a német hatóságok letartóztattak a kölni szilveszteri tömeges szexuális zaklatással összefüggésben. Csak ők hárman menekültek. Az 58 letartóztatott közül hárman német állampolgárok – közölte Ulrich Bremer kölni ügyész.

A gyanúsítottak nagy többsége algériai, tunéziai, illetve marokkói származású, és egyikük sem mostanában érkezett Németországba – írta az Independent.

A beérkezett 1504 panaszból hatszáz lopásról szólt. Az új kölni rendőrfőnök, Jürgen Mathies szerint a mód, ahogyan a támadók leválasztották kísérőikről a kinézett nőket, a jelek szerint "jól ismert azokban az országokban, ahonnan az elkövetők érkeztek". Ő még sose találkozott ilyesmivel Németországban – tette hozzá.

©

A fenti statisztika azért is érdekes, mert nagy általánosságban a menekülteket hibáztatták a több mint ezer bejelentést előidéző bűncselekmény-sorozatért, a lopásokért, a nemi erőszakért és a szexuális zaklatási ügyekért. Ezt a vonalat a hatóságok kezdeti hallgatása és bizonytalankodása is erősítette. A hírek gyengítették az Angela Merkel kancellár nevéhez fűződő nyitott ajtók politikájának támogatottságát is.

Ügyészség: A zaklatók többsége igenis migráns


A tavaly szilveszterkor Kölnben nőket szexuálisan zaklató és megrabló gyanúsítottak túlnyomó többsége migráns - reagtált a fenti hírre hétfőn a kölni ügyészség.

Ulrich Bremer közlése szerint eddig 73 gyanúsítottat sikerült azonosítani, és zömük észak-afrikai. "Az illetők túlnyomó többsége az általános értelemben vett menekült kategóriába esik" - mondta az ügyész, hozzátéve, hogy "teljes képtelenséget" állítanak azok a közelmúltbeli sajtóhírek, melyek szerint mindössze három gyanúsított lenne migráns.

Az ügyész pontos adatokkal szolgált arról, hogy az eddig azonosított 73 gyanúsított milyen állampolgárságú: 30 marokkói, 27 algériai, négy iraki, három német, három szíriai, három tunéziai. Líbiát, Iránt és Montenegrót egy-egy állampolgára "képviseli". 

"Különböző menekültstátusuk van. Akad köztük illegális bevándorló, menedékkérő és menekült státusért folyamodó" - mondta Bremer.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!