szerző:
MTI

Légicsapás ért hétfőn egy gyerekkórházat, egy iskolát és más polgári célpontokat a szíriai felkelők kezén lévő Azáz városban a török határ közelében. Legalább tizennégyen meghaltak – számoltak be helyiek azután, hogy egy másik kórházat is légitámadás ért Szíriában.

A helyiek azt mondták: legalább öt rakéta érte a belvárosban fekvő gyermekkórházat és a közelben lévő iskolát, ahol az Aleppó környéki heves harcok elől elmenekült szíriaiaknak nyújtanak menedéket. Egy másik beszámoló szerint Azáz déli részén egy menekültszállásra ugyancsak légicsapást mértek valószínűleg orosz vadászgépek.

Az utóbbi napokban több tízezren menekültek Azázba, amely a szíriai felkelők utolsó bástyájának számít a török határ közvetlen közelében. A várostól körülbelül nyolc kilométerre fekszik az Oncupinar határátkelőhely, amely napok óta zárva van, és amelynek szíriai oldalán ezrek vesztegelnek.

Dzsuma Rahál helyi orvos azt mondta: több tucatnyi rémült gyereket mentettek ki a kórházból. Két gyerek meghalt, és a mentőszolgálatok tucatnyi sebesültet szállítottak Törökországba, hogy orvosi ellátásban részesüljenek.

Hétfőn egy másik, az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nemzetközi segélyszervezet támogatásában részesülő kórházat is légicsapások értek: az Idlíb tartománybeli Mááret an-Númán közelében, Hadíje helységben fekvő intézmény elleni támadásban heten meghaltak és az MSF nyolc munkatársa eltűnt.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!