szerző:
MTI

Az előzetes várakozásoknak megfelelően egyhangú döntéssel eltörölték a Fehéroroszország ellen elrendelt szankciók többségét az uniós tagállamok külügyminisztereinek hétfői tanácsülésén. Azon korlátozásokról van szó, amelyeket tavaly október végén már négy hónapra felfüggesztettek.

Összesen 170 természetes személy, köztük Aljakszandr Lukasenka államfő ellen végleg megszüntetik a vagyonbefagyasztást és a beutazási tilalmat. Négy ember ellen azonban hatályban maradnak a büntetőintézkedések, illetve legalább tizenkét hónapig továbbra is érvényes lesz az uniós fegyverembargó Fehéroroszországgal szemben.

Döntésük ellenére az uniós külügyminiszterek aggodalmukat fejezték ki az emberi jogok fehéroroszországi helyzetével kapcsolatban, és emlékeztettek, hogy az EU és Minszk közötti kapcsolatoknak az emberi jogok, a demokrácia valamint a jogállamiság értékeinek tiszteletben tartásán kell alapulniuk.

Federica Mogherini hangsúlyozta: az utóbbi hónapokban pozitív lépések történtek Fehéroroszországban, és a szankciók eltörlésével szeretnék ezek folytatását támogatni.

A 2011-ben elrendelt szankciókat tavaly októberben az után függesztették fel, hogy a korábbiaknál átláthatóbb módon és nyugodt légkörben tartottak elnökválasztást október elején Fehéroroszországban, valamint augusztusban szabadon engedtek hat politikai foglyot.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!