szerző:
MTI

Dominikán nyaralt a nő, akin először kimutatták.

Első alkalommal mutattak ki zikavírusos megbetegedést Oroszországban: egy nő a Dominikai Köztársaságban eltöltött nyaralását követően hurcolta be az országba a kórokozót – közölték hétfőn a moszkvai fogyasztóvédelmi hatóságok. A beteget kórházban ápolják, állapota kielégítő. 

Az asszony a latin-amerikai országból történt visszatérése után lázra és bőrkiütésekre panaszkodott. Az egészségügyi hatóságok a nő családját is kivizsgálták, további megbetegedést azonban nem mutattak ki a tesztek. A trópusi betegségek vizsgálatával foglalkozó Bernhard Noch Intézet (BNITM) hétfőn közölte, Németországban eddig húsz emberről állapították meg, hogy zikavírussal fertőződött meg, mindegyikük dél-amerikai utazása során. Az érintettek között nincs terhes nő. 

Az utóbbi időben a zikavírus rohamos ütemben terjedt el Brazíliában és más latin-amerikai országban. A gyanú szerint a kórokozó okozza a kóros kisfejűséget (mikrokefáliát) a csecsemőknél, az egyértelmű összefüggést egyelőre nem sikerült kimutatni. A brazil kormány szombati tájékoztatása szerint a legnagyobb latin-amerikai országban 5079-re emelkedett a mikrokefáliában szenvedő csecsemők száma. 

A hét végén Brazíliában kiterjedt kampányt indítottak a hatóságok a zikavírus terjedésének visszaszorítására: 220 ezer katonát mozgósítottak a szúnyog élőhelyeinek kifüstölésére, akik ezen felül többmilliónyi röpcédulát osztottak szét a lakosság tájékoztatására.  

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) február elején globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett, becslései szerint idén négymillióra emelkedhet a zikalázas megbetegedések száma az amerikai kontinensen, ahol az egyiptomi csípőszúnyog terjesztette kór 2014 februárjában ütötte fel először a fejét az őslakosok körében.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!