szerző:
MTI

Hamisítatlan tavaszi időjárás volt kedden Románia fővárosában. Bukarestben délután három órakor 25 fokot mutattak a hőmérők, ez csúcs.

A Digi 24 hírtelevízió szerint még soha nem mértek magasabb hőmérsékletet februárban Bukarestben a meteorológiai megfigyelések kezdete óta. A mostani csúcs csaknem húsz fokkal magasabb a sokéves átlagnál: február közepén 6 fokos maximumot, és -3 fokos minimumot szoktak mérni a román fővárosban.

A mostani bukaresti csúcsérték a februári országos melegrekordtól is alig egy fokkal marad el. A legmagasabb februári hőmérsékletet, 26 fokot 1995. február 27-én a Fekete-tenger partjától 30 kilométernyire lévő Medgidián jegyezték fel.

Országos szinten a legmagasabb hőmérsékletet, 25,2 fokot a Kárpátok karéjának külső részén elhelyezkedő Ramnicu Saraton mérték kedden 14 órakor.

A mostani hőhullám főleg Románia délkeleti részét érintette, de Erdély déli részén is szokatlanul meleg volt: a keddi csúcshőmérséklet Háromszéken is sokhelyütt meghaladta a 20 fokot. A kovásznai megyeszékhelyen kedd délután 21,3 fokot mértek.

Az előrejelzés szerint véget ér rendkívüli meleg és szerdára több mint tíz fokkal visszaesik a hőmérséklet Románia déli részén.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!