szerző:
hvg.hu

Hétfői értesülések szerint az orosz légierő a szíriai bombázások során két kórházat is eltalált, azonban ezt Vlagyimir Putyin szóvivője igyekezett cáfolni sajtótájékoztatóján.

Helyi beszámolókon alapuló hírek szerint bombatalálat érte a szíriai Azáz városában fekvő gyermekkórházat és egy szomszédos iskolát, ahol az ostromgyűrű bezárulta elől elmenekült aleppói menekültek húzódtak meg. Egy másik kórházat is találat ért, a bombázás mögött a helyiek szerint az orosz légierő állhatott. Egyes híradások szerint 14, de legalább 9 civil halottja lehet a bombázásoknak.

Dimitrij Peskov, Putyin elnök sajtószóvivője azonban visszautasította a vádakat, szerinte ez csak egy újabb hangulatkeltés része az orosz katonai beavatkozás ellen, minden felet arra kért, hogy kövessék – az oroszok által partnerként kezelt – szíriai kormány tájékoztatását – írja az AP. A francia külügyminiszter szerint az orosz bombázások felvetik a háborús bűnök gyanúját.

A szíriai légierő orosz támogatással február eleje óta bombázza Aleppó térségét, mely a mérsékelt kormányellenes lázadók központja. A csaknem teljesen körülzárt városból ezrek menekültek el az elmúlt héten, mikor felmerült a lehetősége, hogy bezárul az ostromgyűrű. John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter múlt héten folytattak tárgyalásokat egy tűzszüneti megállapodás eléréért, ám az oroszok már ekkor jelezték, hogy ugyan nyitottak erre, de tovább folytatják a katonai akciókat.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!