szerző:
MTI

Ferenc pápa Mexikóban arról beszélt, hogy küzdeni kell a korrupció, a kábítószer-kereskedelem és az erőszak ellen.

A drogkartellek elleni harcra szólított fel kedden Ferenc pápa a mexikói drogháború által súlyosan érintett Michoacán szövetségi állam fővárosában.

A katolikus egyházfő a 600 ezer lakosú Morelia stadionjában arra buzdította a társadalmat, hogy ne hajtson fejet az erőszak és a korrupció előtt, a helyi katolikus egyház képviselőitől pedig azt kérte, hogy ne "bújjanak meg" a sekrestyékben.

A pápa szerint nagy a "belenyugvás kísértése" azokon a helyeken, ahol "az erőszak, a korrupció, a kábítószer-kereskedelem, az emberi méltóság megvetése és a szenvedéssel és bizonytalansággal szembeni közöny az úr". Mint hozzátette, ez a belenyugvás fékezi az embereket, és hátráltatja a kockázatra és a változásra való hajlandóságot.

A 79 éves egyházfő mintegy 22 ezer fős hallgatósága túlnyomórészt katolikus papokból és lelkészekből állt. A Mexikóvárostól nagyjából 300 kilométerrel nyugatra található Michoacán szövetségi állam a mexikói drogháború egyik fő színtere, ahol több hírhedt bűnbanda is tevékenykedik.

Mexikóban az utóbbi tíz évben nagyjából 100 ezren vesztették életüket a kábítószerrel kapcsolatba hozható erőszakcselekményekben.

A katolikus egyházfő Michoacán szövetségi államban a nap folyamán még fiatalokkal is találkozik, és helyi idő szerint este tér majd vissza Mexikóvárosba, ahonnan szerdán a világ egyik legveszélyesebb településének számító Ciudad Juárezbe utazik, és ezzel befejezi hatnapos mexikói látogatását.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!