szerző:
MTI

A brit média szerint Vilmos herceg az EU-tagság mellett foglalt állást, amikor kedden a nemzetközi együttműködés hagyomány fontosságáról beszélt.

Nagy-Britannia biztonságához létfontosságú a nemzetközi együttműködés hagyománya - jelentette ki kedden Vilmos herceg a brit külügyminisztériumban mondott beszédében, amelyet a brit média úgy értékelt, hogy támogatja az ország EU-tagságát.

"Nagy-Britannia évszázadokon át egy kifelé tekintő nemzet volt" - szögezte le Vilmos. "Hosszú és büszke hagyományunk van szövetségesek és partnerek felkutatásában" - tette hozzá. A brit királyi család nyíltan nem foglal állást aktuálpolitikai kérdésekben, viszont időről-időre gondosan megfogalmazott nyilatkozatokat tesznek, melyek értelmezését a sajtóra bízzák.

"Kulcsfontosságú az a képességünk, hogy egyesülni tudunk más nemzetekkel, hogy közösen cselekedjünk. Ez biztonságunk és prosperitásunk alapja" - mondta most a cambridge-i herceg. A skót függetlenségről szóló 2014-es referendum előtt Erzsébet királynő arra kérte Skócia népét, hogy "nagyon alaposan gondolják át" döntésüket, amit a sajtó a függetlenség veszélyeire való figyelmeztetésként értelmezett. 

Vilmos beszédét a The Daily Telegraph konzervatív, brit lap úgy értelmezte, hogy a trónörökös elsőszülött fia az Európai Unióban való maradás pártján áll, a BBC közszolgálati televízió pedig szintén úgy értékelte, hogy a herceg állást foglalt a kérdésben. 

Nagy-Britanniában legkésőbb 2017 végéig népszavazást tartanak az ország uniós tagságáról, a brit kormány pedig a referendum előtt újra akarja tárgyalni az Európai Unióhoz fűződő viszonyrendszerét Brüsszellel, valamint a többi tagállammal, és a brit választók e tárgyalások eredményei alapján dönthetnének arról, hogy az EU-n belül, vagy azon kívül akarják-e tudni hazájukat. 

Londonban és Brüsszelben azt remélik, hogy a héten tartandó uniós csúcstalálkozón megszületik a politikai megállapodás a brit követelések teljesítéséről. Ezt követően mindazonáltal az Európai Bizottságnak még részletesen ki kell dolgoznia a megállapodás gyakorlatba ültetéséhez szükséges uniós jogszabály-változtatásokat, amelyek akkor léphetnek életbe, ha az EU-döntéshozatal valamennyi szintjén jóváhagyták őket.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!