szerző:
MTI

Petro Porosenko szerint az ukrán kormányban már nem bíznak az emberek, ezért le kellene mondaniuk.

Lemondásra szólította fel Petro Porosenko ukrán elnök kedden Arszenyij Jacenyuk miniszterelnököt, valamint Viktor Sokin főügyészt annak érdekében, hogy "helyreállítsák a hatalom iráni bizalmat" az országban – közölte az államfő szóvivője.

Porosenko közleményében a főügyész menesztése kapcsán elmondta: "ugyanazt a mércét kell alkalmazni a kormánnyal szemben is ... a társadalom nyilvánvalóan eldöntötte, hogy több hiba történt, mint eredmény, és megvonták a bizalmat a miniszterektől". Az ukrán elnök közleménye szerint a hivatalban lévő kabinet elvesztette a kormánykoalíció támogatását.

Egy új kormánynak ugyanakkor a jelenlegi kormánykoalíción kell alapulnia, mivel az országnak nincs ideje új választásokat tartania – hangsúlyozta nyilatkozatában a szóvivő.

Az elnök mögött álló Petro Porosenko Blokkjának vezetője bejelentette, hogy felkéri a parlament elnökét, hogy a nap folyamán bizalmatlansági szavazást tarthassanak. A párt rendelkezik a legnagyobb frakcióval a 450 fős ukrán törvényhozásban. Összesen 143 képviselőjük van. Ugyanakkor 150 képviselő aláírása szükséges ahhoz, hogy bizalmi szavazást lehessen tartani.

"Át fogom nyújtani ezeket az aláírásokat a házelnöknek azzal a javaslattal, hogy ne halogassa a kormány elleni bizalmi szavazást, és azt még a nap folyamán tartsák meg" – mondta Jurij Lucenko, az elnök mögött álló Petro Porosenko Blokkjának vezetője.

Az elnök mögött álló Petro Porosenko Blokkja már hétfő esti frakcióülésén kifejezte elégedetlenségét a kabinet munkájával, és eldöntötte, hogy aláírásokat gyűjt a képviselőcsoporton belül a miniszterelnök menesztésére. Kedd reggel, a parlamenti ülés kezdete előtt már 79 aláírás gyűlt össze. Jacenyuk maradását már csak a saját pártja, a Népi Front támogatja, ami nem elegendő ahhoz, hogy megtartsa a miniszterelnöki tisztséget. 

A parlament és a kormány közötti mostani válságot Ukrajnában az robbantotta ki, hogy Ajvarasz Abromavicsusz gazdasági miniszter február elején bejelentette lemondási szándékát. Döntését a nyilvánosság előtt azzal indokolta, hogy az államfő mögött álló parlamenti frakcióból nyomást gyakoroltak rá kétes személyek kinevezése érdekében a tárcánál, illetve állami vállalatok vezetésében, továbbá gátolták a reformokat. 

Ukrán sajtóértesülések szerint Porosenko blokkjában többen "saját embereikre" szeretnék lecserélni a kormány jelenlegi tagjait.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!