szerző:
hvg.hu

Gyors ütemben haladnak a zikavírus vakcinájának kutatásai, a hatóanyag egereken végrehajtott tesztje jó eredményeket produkált.

Az Inovia gyógyszergyártó cég hosszan tartó és erős védettségről számolt be a zikavírus vakcinájának egereken végrehajtott tesztjeit követően – írja a Reuters. A kutatók elmondása szerint akár 2016. év vége előtt megkezdődhet az oltóanyag embereken való tesztelése is.

©

Az oltóanyag elősegítette a vírussal szemben hatékonyan fellépő antitestek képződését, válaszra késztette az úgynevezett T-sejteket, melyek fontos szerepet játszanak a szervezet immunrendszerében.

A zikavírus tünetei között szerepel a magas láz és a kiütések, azonban az emberek 80 százalékában tünetmentesen lezajlik a vírusfertőzés, ez is megnehezíti a diagnosztizálást. Különösen veszélyes ez a terhes nők számára, ugyanis a magzatok agyában is meg tud telepedni a vírus, ami a legfrissebb kutatások szerint mikrokefáliát (kisfejűség) vált ki a magzatoknál.

A gyógyszergyártó részvényeinek értéke az eredmények hatására 11,1 százalékkal emelkedett, darabonként 7,3 dollárt értek szerdán az részvények.