szerző:
MTI

Robbanásos merénylet történt szerda délután Ankarában egy katonai létesítménynél, legalább húsz ember ember meghalt, sokan megsebesültek. A magyar követség egy kilométerre van az esettől, magyar érintettről nem tudnak.

A legfrisseb jelentések szerint legalább 28 halottja és 61-65 sebesültje van a török fővárosban szerda délután történt robbanásban, amelyet feltehetően gépkocsiba rejtett pokolgép okozott – közölte Ankara kormányzója. A CNN Türk tévécsatorna jelentése szerint a feltételezett merénylet egy katonákat szállító jármű közelében történt. A török vezérkar megerősítette, hogy terrortámadás történt, a merénylők katonákat szállító buszokat vettek célba, amelyek éppen megálltak a piros lámpánál. 

©

Török biztonsági források szerint a jelek atrra utalnak, hogy a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű terrorszervezetet  áll a terrortámadás mögött.  detonáció a parlamenttől, kormányzati épületektől és a török hadsereg vezérkarának főhadiszállásától nem messze történt a török főváros Cankaya nevű kormányzati negyedében. A tévécsatornák által közvetített felvételeken nagy tüzet és számos mentőautót, Ankara egén pedig egy füstfelhőt lehetett látni.

Egyes szemtanúk szerint viszont a pokolgépet nem gépkocsiba, hanem egy szemeteskukába rejtették a katonai létesítményhez vezető úton. "Hatalmas robbanást hallottam. Füst volt, és egy erős szag annak ellenére, hogy több sarokra voltunk onnan" - mondta egyikük. Ahmet Davotoglu török miniszterelnök a robbanást követően lemondta tervezett utazását Brüsszelbe, ahol uniós tagállamok vezetőivel tanácskozott volna, elsősorban a migrációs válság kezeléséről. Bekir Bozdag miniszterelnök-helyettes Twitter közösségi oldalán azt írta, hogy a támadás terroristák merénylete volt.

Magyar sérültről nincs hír

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) egyelőre nem tud arról, hogy lenne magyar áldozata vagy sérültje az ankarai robbantásos merényletnek. A robbanás az ankarai magyar nagykövetségtől egy kilométerre történt, a helyszínen második robbantástól tartanak. A magyar nagykövetség ügyeleti száma 00905336993694.

A KKM közleményt is kiadott, amelyben mély megdöbbenésér fejezi ki és elítéli "ezt a gyalázatos tettet". Azt is írták, hogy aggódva figyelik a halottak és sérültek számának növekedését. "A terror semmire sem válasz, egy ilyen tett semmivel sem igazolható" - hangsúlyozták. Közölték: együtt éreznek ezekben a nehéz pillanatokban a gyászoló családokkal, a sérülteknek pedig mielőbbi felépülést kívánnak.
  

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!