szerző:

Manny Pacquiao egykori boksz világbajnok bocsánatot kért, amiért azt nyilatkozta korábban a melegekről, hogy szerinte az állatoknál is rosszabbak. A politikusi pályára váltó sportolónak valószínűleg nem jött ugyanis jól, hogy melegjogi aktivisták a bojkottálására szólítottak fel a következő választáson. Pacquiao bűnbánó videót is készített, amelyben azzal takarózott, hogy semmi baja a melegekkel, de keresztény vallása miatt a házasodásukat nem támogatja.

A Fülöp-szigetek egykori világbajnok bokszolója 37 éves, és pár éve küzdőteret váltott: sportolóból politikus lett, bár a bokszolással nem hagyott fel teljesen.

Először 2007-ben próbált bejutni a Fülöp-szigeteki képviselőházba, de akkor nem jött össze neki. Három évvel később újra próbálkozott, de másik körzetben, és sikerült nyernie. 2013-ban újrázott, tavaly pedig bejelentette, hogy pályázik a 24 szenátusi helyből az egyikre. Készül egy tavaszi meccsére is: április 9-én a tervek szerint összecsap még Timothy Bradley-vel, utána viszont végleg szögre akasztaná a kesztyűjét. Ha utána pedig győz a májusi választásokon, hat évre szerezhet szenátusi mandátumot.

©

Vagyis sűrű év áll előtte, és ha nyerni szeretne, nem mindegy, mit nyilatkozik a nyilvánosság előtt. A TV5 csatornának ennek ellenére meglehetősen kirekesztően beszélt a melegekről és leszbikusokról.

Manny Pacquiao feltette a kérdést, hogy „látott-e már bárki is azonos nemű állatokat párosodni. Az állatok legalább képesek különbséget tenni a hímek és a nőstények között. Ha két férfi vagy két nő közösül egymással, akkor rosszabbak mint az állatok” – fejtette ki. Az interjú hétfőn szélsebesen terjedt a világhálón, és kedden máris bocsánatot kért vagy bocsánatot kellett kérnie miatta.

Politikusok, ismert Fülöp-szigeti emberek és melegjogi csoportok is elítélték a nyilatkozatot. Vice Ganda ismert meleg humorista és tévés műsorvezető hamis prófétának nevezte a bokszolót, az egyik melegjogi csoport, a Ladlad pedig bojkottot hirdetett ellene a közelgő választáson.

Manny Pacquiao végül a közösségi oldalain bocsánatot kért. Videót készített, amelyben a The New York Times szerint azt mondta: sajnálja, hogy sokakat megsértett azzal, amikor a melegeket az állatokhoz hasonlította. A bocsánatkérés mellett azonban jelezte, hogy született katolikusként nem tudja támogatni a melegek házasságát, bár állította: nem ítéli el azokat, akik a saját nemükhöz vonzódnak.

http://mobile.nytimes.com/2016/02/17/sports/manny-pacquiao-apologizes-for-calling-gays-worse-than-animals.html?smid=tw-nytimesworld&smtyp=cur&_r=1&referer=https://t.co/1x3pIrLPJk

„Mindenkit szeretek az Úr szeretetével. Isten áldjon benneteket és imádkozom értetek!” – zárta a videót Pacquiao, aki ezzel valószínűleg még nem mosta le magáról a homofób bélyeget.