szerző:
hvg.hu

A katolikus egyházfő latin-amerikai körútja során a mexikói-amerikai határra látogatott el, hogy közösen imádkozzanak az otthonukat elhagyni kényszerülő emberekért. Ferenc pápa a határon a menekült és bevándorlóellenes kijelentéseiről ismert Donald Trumpnak is üzent, miszerint nem keresztény az, aki falakat épít a határokon.

Donald Trump amerikai republikánus elnökjelölt-aspiráns közelmúltban tett nyilatkozata szerint Ferenc pápa az elmúlt időszakban túlságosan sokat politizál, valamint nem érti meg az amerikaiak problémáját a bevándorlókkal kapcsolatban.

A katolikus egyházfő a hívekkel tartott közös imádságot követően a mexikói határon egy Trumpra vonatkozó kérdésre válaszolva üzente, hogy aki nem hidakat, hanem kerítéseket épít a határon, az nem keresztény ember - írja az AP.

A republikánus jelölt, egy hatalmas falrendszer építését ígérte meg Texastól Kaliforniáig, illetve 11 millió ember kitoloncolását hajtaná végre esetleges elnöksége során, ezt vetélytársa, Ted Cruz is megígérte. Trump gyors nyilatkozatban reagált a pápa szavaira, szerinte "szégyenletes", ha az egyházi vezető megkérdőjelezi bárki hitét.

Ferenc pápa prédikációja mexikói látogatása során.
©

Az amerikai pápai nyilatkoaz egyúttal ráirányíthatja a figyelmet Európára is, ahol számos országában reagáltak kerítésépítéssel a kormányok a menekültválságra. Az egyik legismertebb példa a magyar kerítés rövid időn belüli felhúzása volt 2015 augusztusában a szerb határon - bár a teljes munkák csak később fejeződtek be, illetve a horvát határszakaszra is kiterjesztették. A bolgár kormány mellett határzárat alakított ki rövidebb szakaszokon az osztrák és a szlovén állam is, valamint Magyarország segítséget nyújt Macedónia számára egy határ menti szögesdrótakadály kiépítésében.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!