szerző:
MTI

Ferenc pápa mexikói körútjának utolsó állomásaiként ellátogatott a világ egyik legveszélyesebb városának börtönébe, illetve megnézte a mexikói-amerikai határt is.

A világ egyik legveszélyesebb településének számító Ciudad Juárez egyik börtönébe látogatott el szerdán hatnapos mexikói körútjának utolsó napján Ferenc pápa.

A katolikus egyházfő néhány száz elítélttel találkozva rövid homíliájában arról beszélt, hogy a fogvatartottak saját tapasztalataikkal segítsenek megtörni az erőszak és az elidegenülés körét. Hozzátette: azok, akik megismerték a bűnt és a fájdalmat, ne feledkezzenek el a feltámadásról, az isteni könyörületről, amely új életet ad. Kiemelte: a szabadság elvesztése lehet a legnehezebb és a legsúlyosabb sors. Egyben arra szólította fel őket, osszák meg a velük történteket a hozzájuk közel állókkal, így segítsék megszakítani az erőszak és a bűn láncolatát.

A pápa szavai heves érzelmeket váltottak ki a fogvatartottakból. Az eseményen, amelyet közvetített a televízió, látható volt, hogy egyes elítéltek könnyeikkel küszködtek. A pápa gyakran beszél a fogvatartottak helyzetéről, elítéli az előzetes őrizettel való visszaélést, és "rejtett halálbüntetésnek" nevezi az életfogytiglani elzárást.

A pápa ez után felkereste a texasi-mexikói határt, ahol a migránsok tragédiájára emlékeztetett. A katolikus egyházfő homíliáját El Paso városának stadionjában tévén közvetítették, ahol mintegy 30 ezer ember gyűlt össze meghallgatni szavait. A helyszín jelképes, mert Mexikó határán több ezer, az Egyesült Államokba eljutni kívánó migráns halt meg.

©

Ferenc pápa kijelentette, nem lehet a humanitárius válság létét tagadni, amely az elmúlt években emberek ezreinek migrációjában nyilvánult meg. Emberek ezrei vonaton, járműveken, sőt akár gyalogosan több száz kilométert tettek meg hegyek között, a síkságokon és más nehéz terepen. A kikényszerített migráció emberi tragédia, a jelenség globálissá vált – mondta a pápa. A migránsok a szegénység, az erőszak, a kábítószer-kereskedelem és a szervezett bűnözés miatt elhagyják szülőföldjüket, és miközben a "jobb élet" felé tartanak az út "másik oldalán" elrabolják, rabbá teszik őket, pénzt csalnak ki tőlük.

Úgy vélekedett, hogy a szenvedések ellenére erre az útra "fény" vetül. Mint mondta, ismert számára számos társadalmi civil szervezet tevékenysége, amely védelmezi a migránsok jogait. Hozzátette, ismert a papok határozott segítő munkája is ezen a téren. Hangsúlyozta, ezek az emberek, az "irgalmasság prófétái" gyakran az életüket is kockáztatják, hogy másokon segítsenek. A pápa egyben a kormányokat arra szólította fel, hogy nyissák meg szívüket a kikényszerített migráció láttán, ha már a határokat nem lehet. Hozzátette: elég a sok halálból, elég a kizsákmányolásból.

Ferenc pápa látogatása Chihuahua államban mexikói körútjának utolsó programja volt, az egyházfő – helyi idő szerint – este Rómába utazik.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!