szerző:
MTI / hvg.hu

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön "meglehetősen bizakodóan" nyilatkozott azzal kapcsolatosan, hogy sikerül megállapodásra jutni Nagy-Britannia uniós reformigényeiről az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács délután kezdődő találkozóján.

Komoly kampányt folytatott az elmúlt hónapok során David Cameron brit miniszterelnök, hogy meggyőzze az EU egyes tagállamait arról, hogy támogassák a brit reformjavaslatokat, húsz tagországba ellátogatott, Junckerrel, Schulzzal és Tuskkal pedig közel harminc megbeszélést folytatott. A brit javaslatok a kritikusai szerint sokkal inkább követelésként hatnak, ugyanis a másik lehetőség, hogy a britek a Brexittel egy 2017-ben tartandó népszavazást követően egyszerűen elhagyják az EU-t – a britek is jelentősen megosztottak a kilépésben, de a reformok terén kevésbé.

Cameron és Orbán budapesti találkozója.
©

Magyarország a V4 államokkal közösen elfogadnák azt a brit javaslatot, hogy az EU-hoz később csatlakozó országok állampolgára csak fokozatosan, 4 év után férhessenek hozzá a brit szociális juttatásokhoz külföldi munkavállalásuk során.

Jean-Claude Juncker csütörtöki EU-cúcson hangsúlyozta, "meggyőződése"  hogy a tárgyalásokat követően "Nagy-Britannia konstruktív és aktív tagja lesz az Európai Uniónak". "A megállapodás még nincs kész, de a nap végére készen lesz" – mondta az Európai Parlament elnöke. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke kijlentette, nincs kétsége afelől, hogy sorsdöntő csúcstalálkozóra kell készülni. Tájékozott források szerint a tárgyalás a munkavacsora után akár késő éjszakáig is elhúzódhat.

David Cameron brit kormányfő a csúcstalálkozón kijelentette, nehéz tárgyalások következnek, de jó szándékkal és kemény munkával sikerülhet megegyezésre jutni. Mint mondta, ha lesz rá lehetőség, megköti a megállapodást, viszont nem fog olyan egyezményt elfogadni, amely nem felel meg az igényeiknek. "Harcolni fogok Nagy-Britanniáért" – szögezte le.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!