szerző:
MTI / hvg.hu

Nem tudnak bemenni a házaikba az ausztráliai Wangaratta lakóinak. A kisvárost elszáradt növények borították el ugyanis, amelyeket a szél fújt oda. A háztulajdonosoknak kezd elegük lenni a „hajas pánikból”.

Az édesfüvek családjába tartozó, Panicum effusum nevű, Ausztrália belterületén honos fajt emlegetik angolul hairy panic, azaz "hajas pánik" néven. A fűfaj magokat rejtő, hajszerű, elszáradt részeit fújja szanaszét a szél.

A Melbourne-től 250 kilométerre északkeletre lévő kisváros, Wangaratta lakóinak otthonait napok óta újra és újra eltorlaszolja a hatalmas, sárgás fűtömeg. Valószínűleg az egyik közeli farmer hanyagsága váltotta ki a növény elterjedését azzal, hogy nem gondozta földjeit, az idei szélsőségesen száraz időjárás pedig még inkább kedvezett a növény elburjánzásának.

A lakók naponta órákat töltenek el házuk bejáratának és előkertjének megtisztításával, a munkát azonban akár egy napon belül is újrakezdhetik a szél miatt. "Ez fizikailag és mentálisan is kimerítő" – nyilatkozta Pam Twitchett, az egyik helyi lakos.

A Panicum effusum birkák számára végzetes lehet, ha nagy mennyiségben fogyasztanak belőle. Richard Evans állatorvos a BBC-nek elmondta: amikor a fű kiszárad, a mérgező anyag eltűnik belőle. A száraz növényi részek "nem ölik meg a kutyákat és a macskákat, csak nagy kellemetlenséget jelentenek az emberek számára".

A hatóságok nem segítik a helyieket a növény eltakarításában, mivel a nagy tömegben megjelenő szélfútta növényi részek nem számítanak tűzveszélyesnek.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!