szerző:
MTI

A 27 éves lengyel könyvtáros ellen európai körözést adtak ki korábban, miután egy kiégett lakásban egy lefejezett nő maradványaira bukkantak a tűzoltók Varsóban. A férfit Málta fővárosában, La Valettában tartóztatták le – közölte csütörtökön a varsói kerületi ügyészség szóvivője.

A nyomozók megállapítottá, hogy az áldozat egy fiatal nyelvtanárnő, aki lakásán adott olaszórákat. Kajetan Poznanski a gyanú szerint ott fejezte le szamurájkarddal, a holttestet taxival szállította el saját otthonába, amelyet később felgyújtott. Ezután után külföldre szökött.

A férfi ellen azután adták ki Europol-körözést, hogy a tűzoltók a felgyújtott varsói lakásban megtalálták a nő maradványait.

Poznanskit szerdán vették őrizetbe Málta fővárosában, La Valettában. Máltai rendőrök fogták el, lengyel nyomozók jelenlétében. Lengyelországnak való kiadatása néhány héten belül várható a varsói ügyészség szóvivője szerint.

A lengyel rendőr-főkapitányság a szerdai őrizetbe vétel után közölte: Poznanski valamelyik észak-afrikai országba készült továbbutazni Máltáról, ahova Németországon és Olaszországon keresztül jutott el. Ezt az útvonalat és máltai tartózkodási helyét az általa hagyott "telekommunikációs nyomok" révén tudták azonosítani.

A gyanúsított eddig nem szerepelt a lengyel bűnügyi és pszichiátriai nyilvántartásokban. Miután Lengyelországba érkezik, pszichiátriai vizsgálatnak vetik alá. Az ügyészség szerint ha bebizonyosodik bűnössége, életfogytiglani szabadságvesztéssel is büntethetik.