szerző:
hvg.hu

Egyiptomban érdekes ítéleteket produkál a katonai diktatúra.

Ahmed Manszur Karnit négy gyilkosságért, nyolc emberölési kísérletért, vandalizmusért és hivatalos személy megfenyegetéséért ítélték életfogytiglanra. Az elítélt még 2 éves sem volt a bűncselekmények elkövetésekor - írta az Independent.

Az egyiptomi fiút 114 további vádlottal együtt ítélték életfogytiglanra egy kairói bíróságon a 2014-re datált bűncselekményekért.

Védőügyvédje, Fejszal al-Szaid úgy nyilatkozott, hogy a fiú neve tévedésből került a vádlottak listájára. Hiába adta át a bíróságnak a négyéves gyerek születési anyakönyvi kivonatát, azt nem adták oda a bírónak.

Al-Szaid szerint a bíró talán el sem olvasta az ügy aktáit, egy másik ügyvéd szerint viszont ez csak egy újabb példája a borzalmasan működő egyiptomi igazságszolgáltatásnak.

Utóbbi, névtelenül nyilatkozó ügyvéd azt is mondta, hogy Egyiptomot őrültek irányítják és "az ésszerűség öngyilkosságot követett el" az országban.

Egyiptomban jelenleg katonai diktatúra működik, melyet Abdel Fatah al-Sziszi elnök irányít, mióta Mohammed Morszi választott kormánya megbukott 2013-ban.

Jelenleg körülbelül 40 000 ellenzéki van börtönben az országban.