szerző:
hvg.hu

Június 23-án tartják meg az Egyesült Királyságban az ország EU-tagságáról szóló népszavazást – jelentette be David Cameron brit miniszterelnök, miután kormányának tagjaival ismertette az uniós tagországok vezetőivel péntek este elért kompromisszumos egyezség részleteit.

Cameron közölte, kabinetjének tagjai a mellett kampányolnak majd, hogy a szigetország maradjon tagja a megreformált uniónak. „Úgy vélem, erősebbek lehetünk, valamint nagyobb biztonságban és jobban élhetünk, ha az átalakított 28-tagú unió tagjai maradunk. Nem megoldás, ha hátat fordítunk az EU-nak, s gyanakvással kell kezelnünk azokat, akik azt állítják, Európa elhagyásával automatikusan rákerülünk a tejjel-mézzel folyó kánaán felé vezető gyorsforgalmi útra” – nyilatkozta Cameron.

©

A kormányfőnek még saját pártját sem lesz könnyű meggyőznie, a konzervatívok 330 parlamenti képviselője közül 65-en a kilépést támogatják. Az ellenzéki Munkáspárt vezetője, Jeremy Corbyn szerint az egész brüsszeli alkudozás arról szólt, hogy Cameron adjon valamint a konzervatívok EU-ellenes szárnyának is. Az EU-szkeptikus UKIP párt élén álló Nigel Farage keményebben fogalmazott. „Az alku annyit sem ér, mint a papír, amire írták. Egy olyan unióban kellene bent maradnunk, amely leginkább egy égő épületre emlékeztet. Van kijárat, é azt mondom, menjünk arra” – mondta Farage.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!