szerző:
MTI / hvg.hu

A szíriai ellenzéki csoportok két-három hétig tartó tűzszünetben állapodtak meg azzal a feltétellel, hogy Oroszország leállítja a szíriai légi hadjáratát - közölte szombaton a Reuters brit hírügynökség a genfi béketárgyalásokhoz közel álló forrásra hivatkozva.

 A tűzszünet a későbbiekben meghosszabbítható lenne, és minden ellenzéki csoportosulás támogatását élvezné, kivéve az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezetet. A fegyvernyugvás további feltétele, hogy nem érik támadások az al-Kaida terrorszervezethez köthető an-Nuszra Frontot. Ez még az amerikai-orosz egyeztetések tárgyát képezi - írta a Reuters.

©


    Oroszország tavaly szeptemberben kezdte meg szíriai légi hadjáratát, segítséget nyújtva a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű hadseregnek. A tűzszünet fontosságát növelné, hogy az utóbbi napokban egyre több jel utalt arra, hogy Törökország is beavatkozik katonai eszközökkel a szíriai válságba. Ez pedig azzal a veszéllyel jár, hogy szembe kerülnek egymással az orosz hadsereg, illetve a NATO-tag Törökország haderejének katonái.