szerző:
hvg.hu/MTI

Két éve nem volt ilyen népszerűtlen Francois Hollande francia államfő egy friss közvélemény kutatás szerint. A kormány főleg saját szavazói között veszített támogatókat.

Francois Hollande francia köztársasági elnök politikájával a franciák alig 19 százaléka elégedett. Az arány januárban még 24 százalékos volt, a novemberi 130 áldozatot követelő párizsi merényleteket követő 27 százalékos rekord után - derült ki a  Ifop közvélemény-kutatóintézet felméréséből, amelyet a Le Journal du Dimanche című lap ismertetett vasárnap. A reprezentatív felmérés február 12. és 20. között 1968 nagykorú francia állampolgár megkérdezésével készült.

Frédéric Dabi, az Ifop elemzője szerint az államfő népszerűtlensége visszasüllyedt a 2014 decemberi szintre, és a népszerűségvesztés ezúttal a kormányfőjére is kihat. Manuel Valls miniszterelnök tetszési mutatója is hat százalékpontot zuhant az elmúlt hónapban és jelenleg 33 százalékos. A kormányfő két évvel ezelőtti kinevezése óta még soha nem volt ilyen népszerűtlen.

  A közvélemény-kutatóintézet szerint a végrehajtó hatalom elsősorban az őket megválasztó szocialista tábor körében vesztett népszerűségéből, mégpedig a munka törvénykönyvének tervezett változtatásai és az alkotmánymódosítási javaslat körül kialakult vita miatt, amely szerint a terrorcselekmények miatt elítéltek megfoszthatók lennének a francia állampolgárságuktól. A baloldalt megosztó javaslat miatt lemondott Christiane Taubira igazságügyi miniszter.


HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!