szerző:
MTI

Legalább 62-en meghaltak Damaszkusz egyik síita külvárosi negyedében, egy pokolgépes támadássorozatban. A támadást az Iszlám Állam vállalta magára.

A londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű civil szervezet  korábban még 31 halálos áldozatról és több tucatnyi sebesültről számolt be.

A tudósítás szerint összesen négy robbanószerkezet lépett működésbe, ezek közül kettőt autóban rejtettek el, míg a másik kettőt öngyilkos merénylők robbantották fel. A történtekről a szíriai állami televízió is beszámolt, és híradásában 30 halottat említett. Az AP amerikai hírügynökség 50 halálos áldozatról és több mint 200 sebesültről tud.

 Szemtanúk szerint a detonációk a Damaszkusz déli részén található Szajjida Zainab negyedben következtek be. Ebben a városrészben található a síiták legfontosabb szíriai szentélye, Mohamed próféta egyik unokájának mauzóleuma. A halottak között számos gyerek is van, mivel a támadásokat éppen a tanítási nap végére időzítették - közölte az állami televízió.

A damaszkuszi merényletsorozat néhány órával azután történt, hogy a nyugat-szíriai Homsz városában mintegy 50-en vesztették életüket két pokolgépes robbantásban. A vasárnapi támadásokat a Bassár el-Aszad vezette rezsim ellenőrzése alatt álló területeken követték el, és azokat az interneten megjelent közleményében az Iszlám Állam (IÁ) vállalta magára.

Január végén legalább 60-an haltak meg a Szajjida Zainab-i szentély közelében, egy hármas robbantásban, amelynek elkövetőjeként szintén az Iszlám Állam jelentkezett.


Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!