szerző:
MTI

Február 27-én lép hatályba a szíriai tűzszünet az USA és Oroszország közös megállapodásának értelmében - áll abban az orosz-amerikai közös közleményben, amelyet a washingtoni külügyminisztérium adott ki.

Február 26-án délig le kell állítani a szíriai ellenségeskedéseket, a tűzszünet pedig február 27-én nulla órakor lép hatályba - közölte az amerikai külügyminisztérium az orosz-amerikai megállapodást a fegyvernyugvásról. A fegyverszünet nem vonatkozik az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezetre, illetve az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz köthető an-Núszra Frontra sem.

A megállapodás pontos idejét az al-Dzsazíra nyugati diplomáciai forrásokra hivatkozta már korábban megszellőztette.

John Kerry amerikai külügyminiszter hétfőn azt mondta, ha a fegyvernyugvást betartják, akkor alábbhagy az erőszak, több lehetőség lesz a humanitárius segélyek célba juttatására, és nő az esélye a politikai átmenet megvalósulásának. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár üdvözölte a megállapodás bejelentését, és felszólította a szembenálló feleket a tűzszünet betartására. 

A szíriai harcok egy héten belüli leállításáról az 52. müncheni biztonságpolitikai konferencián állapodtak meg a nagyhatalmak másfél hete, aminek értelmében múlt hét pénteken kellett volna a szembenálló feleknek letenniük a fegyvert. A körülményeket azonban bonyolították az Aleppóban folyó harcok, illetve az is, hogy Törökország tüzérséggel támadta a szíriai kurd erők állásait a tartományban. 

Háled Hodzsa, a szaúdi támogatású ellenzék fő erejét képviselő Tárgyalási Főbizottság (HMC) egyik tagja az al-Arabíja hírtévének azt nyilatkozta, hogy a megállapodás kéthetes tűzszünetről szól, amelyet akár határozatlan időre is meg lehet hosszabbítani, ha az érintett felek elkötelezik magukat mellette. 

A szíriai ellenzék szombaton tudatta, csak abban az esetben egyeznek bele a tűzszünetbe, ha nemzetközi garanciákat kapnak arra, hogy a damaszkuszi rezsim, Oroszország és Irán is tartja magát a megállapodáshoz.

Bassár el-Aszad szíriai államfő előzőleg bizonyos feltételek mellett késznek mondta magát a fegyvernyugvásra, amennyiben az általa terroristáknak nevezett erők nem használják azt ki, és a felkelők oldalán álló országok felfüggesztik támogatásukat.

A szíriai elnök egy korábbi beszédében közölte, Damaszkusz mindenkit terroristának tekint, aki valaha is fegyvert fogott ellene, majd az El País című spanyol napilapnak adott, szombaton megjelent interjújában már azt mondta, a kormány kész amnesztiában részesíteni azokat, akik le akarják tenni a fegyvert, és vissza akarnak térni a normális élethez.  

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!