szerző:
MTI

Francia polinéziai hivatalos látogatásán Francois Hollande francia elnök elismerte, hogy az 1966 és 1996 között végrehajtott kísérleti atomrobbantások hatással voltak a szigetvilágra és a helyiek egészségére.

Helyi politikusok és az áldozatok érdekképviseleti szervezetei támasztották az államfővel szemben azt az elvárást, hogy ismerje el a francia atomprogram Polinéziára gyakorolt hatását. Az elnök egyben azt is bejelentette, felülvizsgálják az áldozatok kárigényeinek elbírálási módját.

Hollande emellett ünnepélyesen elismerte Francia Polinézia szerepét abban, hogy Franciaország szert tehetett nukleáris elrettentő erejére. Francia Polinézia nélkül "Franciaország nem rendelkezne nukleáris csapásmérő képességgel és elrettentő erővel" – közölte Hollande.

Franciaország 1966 és 1996 között 193 kísérleti atomrobbantást hajtott végre a Mururoa és Fangatufa nevű atolloknál. Franciaország első hidrogénbombáját is itt robbantotta fel.

2010-ben a francia törvényhozás mintegy 2000 érintettnek szavazott meg kártérítést, mert a kísérleti robbantások után némelyik lakott szigetet is jelentős sugárdózis érte az időjárási körülmények miatt. A szigeteken sok a rákos megbetegedés, amiért a helyiek az atomrobbantásokat teszik felelőssé. Ennek dacára még csak nagyjából húsz kártérítési igényt teljesítettek.

Az elnök Papeetében arra is ígéretet tett, hogy megemelik a kompenzációt, amelyet a szigetek azért kapnak, mert az atomrobbantások leállításával visszaesett a gazdasági tevékenység Francia Polinézián.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!