szerző:
MTI

A stockholmi bíróság tíz év börtönbüntetéssel sújtotta azt az orvost, aki elrabolt egy nőt, és egy héten át fogva tartotta őt egy hangszigetelt földalatti helyiségben.

Világszerte felháborodást váltott ki 2008-ban az amstetteni vérfertőzési botrány. Kiderült, hogy az ausztriai városban egy idős férfi 24 éven keresztül tartotta fogva a saját lányát a pincéjükben kialakított bunkerben, és ott folyamatosan megerőszakolta. Hét gyerekük született, akik közül hármat a férfi a feleségével nevelt fel, hármat a pincében tartott fogva a lányával, egy gyermek pedig a születése után meghalt. A holttestét Fritzl elégette. A rabság végül akkor ért véget, amikor az egyik gyermek kórházba került, és ott megtalálták a zsebébe rejtett segélykérő levelet. Fritzl életfogytiglant kapott.

A svéd orvos esete más, mint az amstetteni rémé, de sokan a svéd Fritzlként emlegetik.

A 38 éves stockholmi orvos az interneten ismerkedett meg áldozatával, Stockholmban találkozott vele, nyugtatót adott be neki, majd kerekesszékkel a gépkocsijához tolta a bódult nőt, és elszállította a fővárostól 550 kilométerre fekvő házánál épített bunkerbe. A férfi éveken át építette a földalatti helyiséget, elektromos zárakkal látta le. A bunkernek több szobája és vécéje is volt, illetve egy kisebb udvar tartozott hozzá.

A stockholmi kerületi bíróság ítélete szerint a vádlott aprólékosan, hosszú időn át tervezte a bűncselekményt, és komoly veszélynek tette ki az áldozatát azzal, hogy begyógyszerezte, és nagyon rideg körülmények között tartotta őt fogva a sötét, hangszigetelt bunkerben. A törvényszék nem talált enyhítő körülményt, holott elismerte, hogy a vádlott könnyebb elmezavarban szenved.

Az orvos, Martin Peter Trenneborg beismerte az emberrablást, de azt nem, hogy meg is erőszakolta a nőt, a bíróság az utóbbi vádpontban felmentette. Az ügyészség azt állította, hogy az orvos éveken át fogva akarta tartani a nőt, hogy barátnőjévé tegye.

Az orvos úgy bukott le egyébként, hogy megijedt, amikor megtudta, a rendőrség keresi a nőt. Egy stockholmi rendőrkapitányságra vitte áldozatát, és ott azért kérte tőle, hogy hazudjon – a terve azonban nem jött be.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!