szerző:
MTI

Olyan afgánok utaztak önként haza Kabulba, akiknek elutasították a menedékkérelmét Németországban. A német belügyminisztérium szerint ennek az az üzenete, hogy a védelemre nem szoruló embereknek távozniuk kell.

Megérkezett Németországból az afganisztáni Kabulba az első különgép, amellyel elutasított, önként távozó afgán menedékkérőket szállítottak vissza hazájukba – közölte szerdán a német szövetségi belügyminisztérium.

A közlemény szerint a 125 afgán állampolgár hazatelepítése "jelzés", amelynek az az üzenete, hogy távozniuk kell Németországból a védelemre nem szoruló embereknek, és arra is hivatott, hogy segítsen "megóvni" a németországi tartózkodási jog megszerzésére esélytelen embereket attól, hogy elinduljanak Németország felé.

©

A német kormány a hazatelepítési program elindítása mellett folytatja az afgánok kivándorlásának megelőzését szolgáló felvilágosító, ismeretterjesztő munkát, áprilisig tíz videoklipet mutat be televíziókban és közösségi portálokon Afghanistan, my home (Afganisztán, a hazám) címmel – áll a közleményben.

Német hírportálok szerint az utolsó percig bizonytalan volt, hogy mennyien utaznak haza a chartergéppel, amely a Hessen tartományi Frankfurtból indult kedden késő este. A hesseni belügyminisztérium egy keddi közleményében még arról írt, hogy 150-en utaznak Kabulba a különgéppel.

Tavaly 154 ezer afgán érkezett, kilencet toloncoltak haza

Az afgán menedékkérők ügye azért fontos Németországban, mert gyorsan emelkedik a számuk. Tavaly 154 046 afgán menedékkérő érkezését regisztrálták, ezzel ők alkották a második legnagyobb csoportot a szírek után. Januárban újabb 18 099 menedéket kereső afgán állampolgár lépett be Németországba.

A berlini vezetés szerint az afgánok tömeges beáramlása elfogadhatatlan, mert Németország katonákkal és sok pénzzel törekszik hazájuk stabilizálására. Azt ugyan elismeri a német kormány, hogy a biztonsági helyzet feszült Afganisztánban, de álláspontja szerint a menekültek az ország határain belül is találnak biztonságos helyet.

Tavaly Németországból csupán kilenc afgánt toloncoltak vissza hazájukba, további mintegy 300 ember önként tért vissza az ázsiai országba.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!