szerző:
hvg.hu

Egy angol nyomozócsoport friss jelentése szerint sikerült azonosítani orosz katonákat, akik szerepet játszottak a maláj utasszállító Ukrajna feletti lelövésében.

Az angol Bellingcat-csoport kapcsolatot talált az orosz 53. Légvédelmi Rakéta Dandár és az Ukrajna légterében lelőtt orosz utasszállító között - írja a BBC. A tavaly lezárult holland jelentés - a tragédia legtöbb áldozata holland volt - szerint egy orosz gyártmányú rakéta találta el az utasszállítót, azonban az oroszpárti szakadároknak és az ukrán hadseregnek is azonos fegyvereik vannak, így nem volt egyértelműen megállapítható, hogy ki lőtte ki a rakétát, de az akkori jelentés szerint szakadár területről indították el - ezt az oroszok kétségbe vonták és Ukrajnát vádolták.

A holland jelentés szerint orosz gyártmányú rakéta robbant a gép mellett.
©

A Bellingcat-csoport a nyilvános jelentések mellett kutatása során felhasználta a közösségi médián megjelent orosz tartalmakat is - számos katona vitt magával okostelefont, mellyel rendszeresen posztoltak és fényképeket töltöttek fel a harcterekről, az orosz erők végül megtiltották, hogy a katonák használják okostelefonjaikat. A nyomok alapján azonosítani tudták az 53. dandár egységét, akik több tagja nem csak tudhatott a gép lelövéséről, hanem az angolok szerint részt is vett benne.

Az adatok elemzéséből egyértelművé vált számukra, hogy a katonák Oroszországból kerültek Kelet-Ukrajnába. A jelentés nyilvánosságra hozott részeiben a katonák monogramját hozták nyilvánosságra, egy bizonyos Dimitrij T. volt a lelövésben résztvevő 2. zászlóalj parancsnoka, a dandár vezetője pedig Szergej Muchayev volt, akinek nevét nyilvánosan közölték.

A dokumentum szerint a donyecki és a Luhanszk Népköztársaság mellett Oroszország viseli a megosztott felelősséget a gép lelövéséért. A Bellingcat csoport minden rendelkezésére álló információt átad a holland szerveknek, akik még mindig folytatják a nyomozást a gép lelövésének körülményeinek tisztázásában. Hivatalos orosz kommentár nem érkezett eddig, mely a jelentésre reagálna.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!