szerző:
hvg.hu

A Reuters hírügynökség szerint Orbán Viktor szerdai kvótanépszavazási bejelentése a folytatása a menekültválságban használt durva menekültellenes retorikájának.

Az Európai Unió vezetői eddig nem kommentálták Orbán Viktor bejelentését, miszerint a kormánypártok népszavazást kezdeményeznek a kötelező menekültkvótákról.

Az Orbán Viktor vezette Magyarország példája ragadós lett a térségben. Számos balkáni állami is kerítésépítésbe fogott határain, azt követően, hogy a menekültellenes hangulatban a magyar kormány kerítést emelt a déli határán – írja a Reuters, a legismertebb hírügynökség. A legújabb "csatlakozó" Macedónia, melyet több kilométernyi szögesdróttal támogat a magyar kormány – Görögország ezt ellenséges lépésként értékelte, ugyanis Macedónia még csak nem is uniós tagállam.

©

A hírügynökség megszólaltatta a Political Capital elemzőjét, Krekó Péter, aki szerint "mindent egybevetve, Orbán egy nyerő helyzetben van, amíg ő beszélhet a menekültkrízisről, ugyanis ez lehetővé teszi, hogy a nemzet védelmezőjének szerepét játssza" – utalt a Orbán Viktor szerdai bejelentésére. Krekó hozzátette, hogy Orbán politikai érdeke, hogy a menekültkérdést egészen a 2018-as választásokig napirenden tartsa, a népszavazás szerinte háttérbe szoríthat olyan problémákat, melyek most az oktatásügyben vagy az egészségügyben tapasztalhatók.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!