szerző:
MTI

Az Egyesült Államokban tizennégy újabb embert vizsgálnak, akik valószínűleg nemi úton fertőződtek meg a zikavírussal. Terhes nők is vannak köztük – jelentette be az amerikai betegség-ellenőrzési hivatal. A gyanús esetek száma arra utal, hogy a korábban véltnél gyakrabban terjedhet a vírus szexuális úton.

Két gyanús esetnél a fertőzés egyetlen ismert kockázati tényezője a szexuális partner volt, aki járt súlyosan fertőzött területen – olvasható a jelentésben.

A frissen jelentett fertőzések az Egyesült Államokban történtek, olyan esetet azonban még nem regisztráltak, amikor nő terjesztette volna a fertőzést férfira nemi úton.

A hatóság egyúttal megismételte azt a felhívását, amelyben a leginkább fertőzött területekre utazóknak és az ott élőknek a kondom használatát vagy az önmegtartóztatást javasolták.

Az Egyesült Államokban február elején mutatták ki először a vírusfertőzést, a beteg nem szúnyogcsípéssel, hanem valószínűleg nemi úton kapta el a kórt.

A WHO február elején globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett, becslései szerint idén négymillióra emelkedhet a zikavírusos megbetegedések száma az amerikai kontinensen.

A zikavírust Latin-Amerikában főként az egyiptomi csípőszúnyog terjeszti. Az enyhe lefolyású megbetegedést okozó vírus a gyanú szerint kóros kisfejűséget, vagyis mikrokefáliát okoz magzatoknál, valamint akár életveszélyes bénuláshoz vezető Guillan-Barré-szindrómát is kiválthat, de egyelőre egyik összefüggésre sincs megdönthetetlen tudományos bizonyíték.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!