szerző:
MTI

Elkezdődtek szerdán Kölnben az első perek a szilveszterkor történt erőszakkal kapcsolatban: három embert állítottak bíróság elé, őket lopás miatt. A város rendőrkapitánya szerint azok, akik nőket molesztáltak, lehet, hogy sosem lesznek meg.

Az egyik vádlott egy 23 éves marokkói fiatalember. Ő az ügyészség szerint ellopott egy mobiltelefont egy nőtől.

A kölni városi bíróságon indított másik perben két vádlott van, egy 18 éves marokkói és egy 22 éves tunéziai fiatalember. Ők az ügyészség szerint ellopták egy férfi táskáját és kameráját.

Szilveszter éjjel Köln belvárosában tömegesen fordultak elő bűncselekmények. Felháborodást főleg a nők sérelmére elkövetett szexuális zaklatások váltottak ki. A kiszemelt nőket nemcsak molesztálták, hanem ki is fosztották őket.

Szakértők szerint az esetek azt mutatják, hogy megjelent Németországban egy bűncselekménytípus, amelyet egyes arab országokban taharrush gamea néven ismernek, és jellemzően tömegrendezvényeken tapasztalnak. A kifejezés nyilvános helyen nők sérelmére csoportosan elkövetett szexuális zaklatást jelent. A kölni eseteket vizsgáló nyomozók és a szövetségi bűnügyi hivatal szerint az ügyek nem tartoznak a szervezett bűnözés kategóriájába.

Kölnben a hatóságok eddig csaknem 1100 feljelentést rögzítettek és 75 feltételezett elkövetőt azonosítottak. Túlnyomó többségük külföldi, általában észak-afrikai férfiak, menedékkérők, menedékjogi kérelem benyújtására várakozók, vagy az országban illegálisan tartózkodó személyek.

Előzetes letartóztatásba 14 embert helyeztek, közülük egy embert gyanúsítanak szexuális bűncselekménnyel.

Szilveszter éjszakáján a 16 német tartomány közül 12-ben történtek olyan bűncselekmények, mint Kölnben.

A kölni molesztálók nagy részének bottal üthetik a nyomát

A kölni szilveszteri erőszakot elkövető férfiak nagy részét valószínűleg sosem kapják el. A térfigyelő kamerák felvételei nem alkalmasak az azonosításukhoz – mondta a BBC-nek a város rendőrkapitánya.

Jürgen Mathies szerint a képek alapján néhány tolvajt el tudtak kapni, és ennyi. Abban bíznak, hogy a molesztálókat az áldozatok és szemtanúk leírása alapján még megtalálhatják – tette hozzá. 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!