szerző:
hvg.hu

Jimmy Savile a brit kulturális televíziózás egyik leghíresebb alakja volt, azonban csak a halála után derült fény arra, hogy több mint 450 gyereket molesztált. Egy friss jelentés szerint a műsorvezetőt foglalkoztató BBC hanyagul kezelte Savile magatartását, pedig lett volna lehetőség rá, hogy fény derüljön tetteire.

A brit műsorvezető óriás hatvan éven keresztül összesen 450 gyereket zaklatott illetve erőszakolt meg, ráadásul többet 14 kórházban követte el, azonban a bűncselekményekről csak 2011-ben bekövetkezett halála után derült fény. A kórházakban Savile a nyilvánosság előtt jótékonysági munkát végzett, ezt a tevékenységét még lovaggá ütésekor is kiemelték.

Az üggyel foglalkozó bíró jelentése szerint bár nem lehet azzal gyanúsítani a BBC-t, hogy tudtak volna Savile tetteiről, de az eltelt évek során végig olyan hímsoviniszta hozzáállás volt tapasztalható a csatornánál, ami miatt nem vették komolyan Savile furcsa magatartását., illetve félrenéztek - írja Reuters. Savile azonban nem csak gyerekeket molesztált. Több alkalmazottat is inzultus ért, a nőknek többször megfogta a fenekét, de Savile környezetében dolgozók a karrierjükre gondolva nem tettek soha bejelentést, mondván ne panaszkodjon senki, mert "ő egy VIP".

A Janet Smith bíró jelentése szerint a csatornánál dolgozók féltek panaszt tenni "A Tehetségként" nevezett sztárról, ezért is maradhatott sokáig titokban a példátlan bűncselekmény. Savile áldozatainak ügyvédje szerint a csatorna évekig próbálta elmeszelni az ügyet és saját felelősségét. 117 tanú vallotta, hogy valamilyen formában látott vagy tapasztalt furcsaságokat Savile magatartásában, de ez nem volt elegendő arra, hogy kimondják a csatorna felelősségét, ugyanis senki nem tett bejelentést.

A BBC Trust elnöke, Rona Fairhead elmondása szerint sajnálattal és szégyennel fogadták a történteket, ígéretett tett a csatorna, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy hasonló esetek soha többé ne fordulhassanak elő.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!