szerző:
hvg.hu

Prágában hivatalosan is bejelentették az első két észlelt esetet. Az érintettek Közép-Amerikában jártak, kórházi kezelésre nem szorulnak.

Svatopluk Nemecek cseh egészségügyi miniszter közölte, hogy két cseh turistáról – egy férfi és egy nő – van szó, aki januárban a járvány sújtotta területeken járt. Az 58 éves férfi Martinique szigetén, a 49 éves nő pedig a Dominikai Köztársaságban volt szabadságon. Miután visszatértek Csehországba, lázra, fejfájásra, influenzás tünetekre panaszkodtak, testükön pattanások jelentek meg. Mindkettőjüket megvizsgálták a prágai Bulovka Kórházban, és megállapították a zikalázas fertőzést.

Hana Rohácová, a Bulovka Kórház fertőzési osztályának főorvosa szerint könnyebb esetekről van szó, az érintettek nem szorulnak kórházi kezelésre, és nincs szó csehországi járványveszélyről sem. 

Roman Prymula, a Cseh Vakcinológiai Társaság elnöke szerint a járvány veszélyének Csehországban nem érdemes túl nagy jelentőséget tulajdonítani, mert alapvetően csak a terhes nőkre veszélyes. A főorvos már február elején úgy vélekedett, hogy a vírusnak Csehországban ugyan nincsen táptalaja, hiányoznak a megfelelő feltételek, de külföldről bekerülhet az országba. "Az egyetlen kockázatot az importált fertőzések okozzák, ami azt jelenti, hogy olyan ember érkezik Csehországba, aki már megkapta a kórt, s tőle cseh állampolgárok is megfertőződhetnek" – mondta Prymula a televízióban. 

A vírust alapvetően szúnyogok terjesztik, de nemrég kiderült, hogy akár szexuális úton is átadható.

Európában több országban találtak már zikavírussal fertőzött embereket, de ilyen közel Magyarországhoz még nem. Február elején az ÁNTSZ azt közölte, hogy nálunk nem kell járványtól tartani.

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO február elsején nemzetközi egészségügyi vészhelyzetet hirdetett, mert a terhesség alatt történt zikafertőzéseknek tulajdonítja, hogy Brazíliában és más dél-amerikai országokban több ezer gyerek úgynevezett kisfejűséggel született. Egyelőre nincs minden kétséget kizáró bizonyíték arra, hogy a születési rendellenességeket tényleg a zika okozza.

A zikafertőzések miatt aggodalmak merültek fel a rió olimpiai játékokkal megrendezésével kapcsolatban, de azok elhalasztása komolyan nem merült fel.

A zika történetéről ebben a cikkünkben írtunk, a legfontosabb tudnivalókat a vírusról pedig itt gyűjtöttük össze.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!