szerző:
hvg.hu

A görög kormány visszahívta ausztriai nagykövetét, miután Ausztria a balkáni országokkal közösen akart megoldást találni a menekültválságra, azonban Görögországot nem hívták meg az egyeztetésre.

Görögország "egyeztetésre" hívta vissza az ausztriai görög nagykövetet, miután nem hívták meg őket a balkáni országokkal való menekültügyi egyeztetésre – írja a BBC. Jövő szerdán A 10 ország miniszterei találkoznak Ausztriában, a görög külügy attól tart, hogy minden felelősséget végül Görögországra hárítanak. A görög kormány mulasztást egy "barátságtalan lépésnek" nevezte, mely nagyban hasonlít a magyar kormány lépésére tett görög külügyi reakcióhoz. Magyarország vállalta, hogy szögesdróttal segíti megerősíteni a nem EU-tag Macedóniának a Görögországgal közös határát.

Ausztria, Szerbia és Macedónia közösen próbál megoldást találni a válságra, a görögök attól tartanak, hogy egy tölcsérhatás alakul ki, és Görögországban torlódnak fel a menekültek. Csak idén több mint 100 ezer menekült érkezett eddig Európába, szinte mindannyian Görögországon keresztül.