szerző:
MTI / hvg.hu

Visszaüthet, ezért is veszélyesnek tartja az Orbán Viktor miniszterelnök által bejelentett népszavazási kezdeményezést Gianni Pittella, az Európai Parlament szociáldemokrata frakcióvezetője, szerinte a népszavazás nem segíti a menekültválság megoldását.

"Orbán Viktor ismételten kísérletet tesz arra, hogy politikai célokból felkorbácsolja az EU- és migránsellenes érzelmeket ahelyett, hogy gyakorlati javaslatokat terjesztene elő" – írta csütörtöki közleményében Gianni Pittella olasz politikus. "Eközben a bécsi találkozó, amelyből hangsúlyozottan kihagyták Görögország és az uniós intézmények képviselőit, jóval több problémát teremt, mint amennyit megold. A nemzeti megoldások kudarcra vannak ítélve – átfogó európai válaszra van szükségünk" – folytatta a frakcióvezető Ausztria és a nyugat-balkáni migrációs útvonal mentén fekvő országok illetékeseinek előző napi tanácskozására célozva.

Görögország valóban zokon vette, hogy nélküle akarnak egyeztetni az EU egyes tagállamai (köztük Magyarország és Ausztria) a balkáni államokkal jövő hét szerdán. A görög kormány ezért visszahívta bécsi nagykövetét, hogy "egyeztessenek" a későbbi lépésekről, a görög külügy egy tiltakozó petíciót is átadott a házigazda Ausztriának.

"Európának a szolidaritáson kell alapulnia, s nem csak a pénzügyi juttatások, hanem a politikai kötelezettségek esetében is, amikor az Európai Unió Tanácsa által megszavazott döntések teljesítését kérik, akkor teljesíteni kell azokat. Európa nem lehet á la carte menü, amelyből az ember kiválasztja a számára hasznos részeket, a többit pedig figyelmen kívül hagyja" – fogalmazott Gianni Pittella.

Csütörtökön több szociáldemokrata EP-képviselő is bírálta a tagállami kormányok közelmúltbeli egyoldalú lépéseit, arra szólítva fel az uniós országok Brüsszelben tárgyaló belügyminisztereit, hogy hajtsák végre az Európai Bizottság által tavaly benyújtott migrációs javaslatokat.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!