szerző:
MTI / hvg.hu

Visszaüthet, ezért is veszélyesnek tartja az Orbán Viktor miniszterelnök által bejelentett népszavazási kezdeményezést Gianni Pittella, az Európai Parlament szociáldemokrata frakcióvezetője, szerinte a népszavazás nem segíti a menekültválság megoldását.

"Orbán Viktor ismételten kísérletet tesz arra, hogy politikai célokból felkorbácsolja az EU- és migránsellenes érzelmeket ahelyett, hogy gyakorlati javaslatokat terjesztene elő" – írta csütörtöki közleményében Gianni Pittella olasz politikus. "Eközben a bécsi találkozó, amelyből hangsúlyozottan kihagyták Görögország és az uniós intézmények képviselőit, jóval több problémát teremt, mint amennyit megold. A nemzeti megoldások kudarcra vannak ítélve – átfogó európai válaszra van szükségünk" – folytatta a frakcióvezető Ausztria és a nyugat-balkáni migrációs útvonal mentén fekvő országok illetékeseinek előző napi tanácskozására célozva.

Görögország valóban zokon vette, hogy nélküle akarnak egyeztetni az EU egyes tagállamai (köztük Magyarország és Ausztria) a balkáni államokkal jövő hét szerdán. A görög kormány ezért visszahívta bécsi nagykövetét, hogy "egyeztessenek" a későbbi lépésekről, a görög külügy egy tiltakozó petíciót is átadott a házigazda Ausztriának.

"Európának a szolidaritáson kell alapulnia, s nem csak a pénzügyi juttatások, hanem a politikai kötelezettségek esetében is, amikor az Európai Unió Tanácsa által megszavazott döntések teljesítését kérik, akkor teljesíteni kell azokat. Európa nem lehet á la carte menü, amelyből az ember kiválasztja a számára hasznos részeket, a többit pedig figyelmen kívül hagyja" – fogalmazott Gianni Pittella.

Csütörtökön több szociáldemokrata EP-képviselő is bírálta a tagállami kormányok közelmúltbeli egyoldalú lépéseit, arra szólítva fel az uniós országok Brüsszelben tárgyaló belügyminisztereit, hogy hajtsák végre az Európai Bizottság által tavaly benyújtott migrációs javaslatokat.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!