szerző:
MTI

51 vállalattól szerzik be az alapanyagokat, egy jelentés szerint már nagyüzemben készítik a pokolgépeket.

Húsz ország 51 vállalata érintett abban a gyártási és adásvételi folyamatban, amelynek eredményeképpen az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet hozzájut a házi robbanószerkezetek készítésére használt alkatrészekhez – derül ki egy csütörtökön közzétett tanulmányból.

A fegyverkezési kérdésekkel foglalkozó Conflict Armament Research kutatóintézet megállapítása szerint az Iszlám Állam már szinte nagyüzemben készít "rögtönzött robbanóeszközöket". Ezekhez összesen 700 összetevőt (mechanikai alkatrészeket, kábeleket, vegyi anyagokat) használ fel, amelyek gyártásában vagy értékesítésében olyan országok cégei is érintettek, mint az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Japán, Törökország, India, Brazília, Irak.

Az alkatrészek jelentős részének kiviteléhez nincs szükség külön exportengedélyre, akár polgári kereskedelmi forgalomban is kaphatók, így a terrorszervezet sokkal könnyebben beszerezheti őket, mint a jóval szigorúbban ellenőrzött, fegyvernek minősülő eszközöket – emelték ki a tanulmány készítői, akik 20 hónapon át folytattak kutatást a témában. Mint jelezték, legmegdöbbentőbb megállapításuknak azt tartják, hogy az Iszlám Állam nagymértékben önellátó a robbanóeszközök készítéséhez szükséges elemekből, és ezek ráadásul viszonylag könnyen hozzáférhetők azokban a térségekben is, amelyeket a dzsihadista szervezet az ellenőrzése alatt tart.

A kutatóintézet munkatársai megpróbáltak az érintett cégeknél is információkat szerezni a szóban forgó ügyletekről, de legtöbbször nem sikerült érdemi tájékoztatáshoz jutniuk, vagy azt a választ kapták, hogy a cég nem tudja pontosan, mi történt a termékkel, miután eladták. Azt mindazonáltal kiderítették, hogy a detonátorok jelentős részét szabályosan exportálták elsősorban Indiából Libanonba és Törökországba. Az említettek mellett holland, svájci, román és cseh cégek is érintettek voltak a gyártási vagy értékesítési folyamatban – állította a jelentés.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!