szerző:
MTI / hvg.hu

Az illetékes francia bíróság jóváhagyta csütörtökön a calais-i menekülttábor déli részének lerombolását – jelentette az iTélé és a BFMTV francia hírtelevízió a Pas-de-Calais megyei prefektúrától szerzett értesülésekre hivatkozva.

Manuel Valls francia miniszterelnök keddi nyilatkozata szerint humánus megoldást kell találni az észak-franciaországi Calais-ban illegálisan kialakult, de eddig megtűrt sátortábor déli részén. Az érintett terület felszámolását szerdán kezdték volna meg a hatóságok, de a lille-i közigazgatási bírósághoz benyújtott kereset miatt ez eddig nem indulhatott meg.

A bíróság egyik névtelenül nyilatkozó illetékese szerint a hatóságok kiköltöztethetik sátraikból a migránsokat, de teljesen nem rombolhatják le a területet, az olyan közösségi helyeknek, mint az iskolák, vagy imahelyek, fent kell maradniuk.

A segítők szerint a menekülttábor "dzsungel" felének megszüntetése csak növelni fogja a feszültséget, és még kiszolgáltatottabbá teszi a migránsokat, akik elfogadhatatlan körülmények között várnak egy olyan lehetőségre, amikor megpróbálhatnak törvénytelen módon átjutni Nagy-Britanniába.

A  brit The Daily Mail cikkében térkép mutatja a tábor felépítését, és rajta a felszámolásra kijelölt, piros színű területet.

A francia hatóságok 800-1000 főre becsülik a tábor déli részén élők számát, míg a humanitárius segélyszervezetek azt állítják, hogy több mint 3000-en lehetnek.

Korábban több segélyszervezet próbálta megakadályozni a tábor kiürítését.

A nyomortelepre emlékeztető hatalmas tábor 2015 tavaszán alakult ki, amikor is Natacha Bouchardnak, Calais jobboldali polgármesterének a kezdeményezésére a hatóságok felszámolták a városon belüli kisebb táborhelyeket, és önkéntesek segítségével egy újonnan megnyílt befogadóközpont körüli volt szeméttelepre terelték az embereket, azt ígérve, hogy ott megtűrik a sátrakat.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!