szerző:
MTI

Az Iszlám Államra és a dzsihadistákra ugyan nem vonatkozik, de a szír állam és mintegy 100 felkelő csoport is elfogadott egy kéthetes tűzszünetet.

Csaknem száz szíriai felkelő csoport beleegyezett abba, hogy két héten át tartják magát a tűzszüneti megállapodáshoz, ha a damaszkuszi kormány nem folytatja ellenük a harcot a terrorizmus elleni küzdelemre hivatkozva – jelentette be pénteken az ellenzéki csoportokat tömörítő Tárgyalási Főbizottság (HNC).

A Szaúd-Arábia által támogatott Tárgyalási Főbizottság szerint 97 szervezet csatlakozik a helyi idő szerint éjfélkor életbe lépő tűzszünethez. A HNC szerint ezek a fegyveres csoportok létrehoztak egy közös katonai bizottságot is, amely figyelemmel kíséri majd a fegyvernyugvást.

A damaszkuszi rezsim is beleegyezett, hogy tiszteletben tartja a tűzszünetet, amely ugyanakkor az ENSZ által terrorszervezetként meghatározott fegyveres szervezetekre, így az Iszlám Állam és az An-Nuszra Front dzsihadistáira nem vonatkozik.

A szíriai Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fegyveres szárnya, a YPG is támogatja a szombatra tervezett tűzszünetet – közölte csütörtökön Redur Kszelil YPG-szóvivő a Facebookon. Szerinte a Moszkva és Washington által meghirdetett fegyvernyugvásnak nagy jelentősége van, ugyanakkor a kurd milícia fenntartja magának a jogot arra, hogy az őt ért támadásokra választ adjon.

Az egyelőre megfeneklett béketárgyalásokhoz közel álló, név nélkül nyilatkozó forrás szerint a fegyveres csoportok "túlnyomó többsége" vállalta, hogy tiszteletben tartja a fegyvernyugvást.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!