szerző:
hvg.hu

Akár a 40 csapatos világbajnokság is jöhet.

A svájci Gianni Infantinót választották a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) új elnökének.

Ő volt a legnagyobb esélyes Infantino, miután húsz európai szervezet – köztük a magyar – vezetői is kinyilvánították, hogy rá szavaznak, továbbá a közelmúltban már felsorakozott a 45 éves sportvezető mögött tíz dél-amerikai szövetség, valamint hét közép-amerikai ország is. Infantino egyik programpontja, hogy 32-ről 40-re növelné a világbajnokságon szereplő válogatottak számát.

Gianni Infantino a sajtóértekezleten
©

Az eddigi elnököt, a 79 éves Joseph Blattert 1998. június 8-án választották meg a FIFA élére, majd 2002-ben, 2007-ben, 2011-ben és 2015-ben újraválasztották. A tavalyi megválasztását követően négy nappal viszont lemondott posztjáról a kirobbant korrupciós botrány miatt, melyben hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le korrupció, zsarolás, csalás és pénzmosás vádjával a tisztújító kongresszus előtt két nappal. Az elnöki teendők ellátását vállalta utódja megválasztásáig, ugyanakkor elnöki jogkörét nem gyakorolhatta mostanáig, mivel a FIFA etikai bizottsága október 12-én előbb felfüggesztette tisztségéből, majd december 21-én nyolc évre el is tiltotta minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől – akárcsak Michel Platini UEFA-elnököt, FIFA-alelnököt. A fellebbviteli bizottság szerdán mindkettőjük büntetését ugyan hat évre csökkentette, de a tisztújító kongresszuson nem vehettek részt.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!