szerző:
MTI

Az ellenzék heves tiltakozása ellenére Hashim Thaci külügyminisztert választotta köztársasági elnökké a koszovói parlament pénteken.

A 120 fős pristinai törvényhozás 71 képviselője támogatta Hashim Thaci megválasztását. A köztársasági elnököt azonban csak a voksolás harmadik körében választották meg, amikor már a kétharmados többség, azaz 80 szavazat helyett elég volt az egyszerű többség, azaz 61 szavazat is.

Az Önrendelkezés, a Szövetség Koszovó Jövőjéért és a Koszovói Kezdeményezés tagjai sátrakat állítottak fel a pristinai kormány és a parlament épülete előtt, a rendőrség pedig megerősített erőkkel védte a kormányépületeket.

Pénteken több mint ezer rendőr óvta az objektumokat a két-háromezer fős tiltakozó tömegtől, amely késő délután, a voksolással egy időben, Molotov-koktélokkal dobálta meg a rendőröket. A rendfenntartók könnygázzal reagáltak erre, majd visszaszorították a tüntetőket. Összesen  tizenketten sérültek meg.

©
©

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!