szerző:
MTI

Petro Porosenko elnök tolvajnak nevezte Oroszországot.

A Krím az ukrán állam elidegeníthetetlen része, a "tolvaj" ország kénytelen lesz visszaadni, amit ellopott – jelentette ki Petro Porosenko ukrán elnök pénteken, a félsziget orosz megszállása elleni tiltakozás kezdetének második évfordulóján.

Az elnöki sajtószolgálat közleménye szerint Porosenko üzenetében bejelentette: elrendelte, hogy a Krím Ukrajnába történő reintegrálásáról tartson rendkívüli ülést az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács (RNBO).

Két évvel ezelőtt február 26-án kezdtek tüntetni javarészt krími tatárok a félsziget orosz megszállása ellen és Ukrajna egysége mellett Szimferopolban, a Krími Autonóm Köztársaság parlamentjénél.

Az elnök leszögezte, hogy bármilyen hosszú is legyen a folyamat, előbb-utóbb felszabadul a félsziget, mert nem évülnek el az olyan "bűncselekmények", mint a területi annexió.

©

„Mellesleg az annexió kifejezést mint nemzetközi jogi definíciót használjuk arra, ami történt. Több érzelemmel és képletesen az Anschluss (Ausztriának a náci Németország általi bekebelezése) erre a megfelelő szó. Kifejezőbb és teljesen helyénvaló a történelmi párhuzam” – fűzte hozzá.

Porosenko meggyőződése, hogy Ukrajna visszaszerzi ezt a két közigazgatási egységet, azaz a Krímet és a félszigeten lévő megyei jogú Szevasztopolt. Leszögezte, hogy ennek folyamata már elkezdődött. Hozzátette, hogy a védelmi tanács feladata lesz "pontosítani" Ukrajna stratégiáját a Krím reintegrálására.

Hétfőn került nyilvánosságra az RNBO 2014. február 28-i ülésén elhangzottakról készült jegyzőkönyv másolata. Ebből kiderült, hogy két éve Ukrajna mindössze ötezer hadra fogható katonát tudott volna területe védelmére mozgósítani a Krím félsziget orosz megszállásakor, miközben csaknem 40 ezer orosz katona állt harckészültségben határainál. Erről Ihor Tenyuh akkori ukrán védelmi miniszter számolt be a védelmi tanácsnak az akkori ülésen.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!