szerző:
MTI

Az Iránban pénteken tartott kettős választások első részeredményei arról tanúskodnak, hogy a Haszan Róháni elnök mögött álló mérsékeltek, illetve reformerők jelöltjei jól szerepeltek, a konzervatívok ezzel szemben teret veszítettek. A közép-keleti országban a szavazók egyrészt a parlament összetételéről, másrészt az úgynevezett Szakértői Tanács tagjairól döntöttek.

A szavazatok összeszámlálása szombaton reggel kezdődött, és az első, az esti órákban nyilvánosságra hozott részeredmények mindkét testületben a reformerek előretörését jelezték. A 290 tagú parlament teheráni képviselőjelöltjeinek listáját például egészen a hatodik helyig mérsékelt jelöltek vezetik. A több mint 7 millió lakosú iráni főváros harminc képviselőt küld majd a törvényhozásba.

Az ország legfőbb vallási és politikai vezetőjének megválasztására hivatott Szakértői Tanács tagjelöltjeinek listáját ugyancsak az első részeredmények szerint a reformerek által támogatott Róháni elnök, valamint a korábbi államfő és volt parlamenti elnök, Akbar Hásemi Rafszandzsáni ajatolláh vezeti, messze megelőzve a konzervatív jelölteket.

A 88 tagú tanács aktuális politikai témákkal nem foglalkozik ugyan, Roháni és Rafszandzsáni győzelme azonban jelentősen növelné a mérsékelt, illetve reformer erők befolyását a legfőbb vallási vezető, Ali Hamenei ajatolláh által fémjelzett, erősen konzervatív papsággal szemben.

Haszan Róháni államfő délutáni beszédében úgy vélekedett, hogy a pénteki kettős választás nyomán növekszik az általa vezetett kormány hitelessége és befolyása. "Itt az ideje, hogy új szakaszt nyissunk Irán gazdasági fejlődésében, olyan szakaszt, amely az ország képességein, továbbá a nemzetközi lehetőségeken alapul" - idézte az elnököt a hivatalos IRNA hírügynökség. Róháni hangsúlyozta, hogy kormánya minden megválasztott képviselővel együtt kíván működni Irán jövőjének felépítése érdekében.

Várható, hogy az eredményeket a kisebb választási kerületekben és a tartományi városokban már a hét végén közzéteszik, Teheránban azonban több napot kell várni erre.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!