szerző:
MTI

Kettős pokolgépes merényletet követtek el az iraki főváros legnagyobb síita negyedében, Szadrváros területén, a terrorista támadásban legalább 70-en életüket vesztették és több mint 100-an megsebesültek - közölték vasárnap rendőrségi és egészségügyi források. A robbantások kitervelőjeként az Iszlám Állam szervezete jelentkezett.

©
A merénylet Szadrváros egyik mobiltelefonokat értékesítő, zsúfolt piacán történt. Rendőrségi források szerint a támadás elkövetője két öngyilkos merénylő volt, aki motorral haladt keresztül a piacon. Egy másik forrás szerint előbb az egyik merénylő hozta működésbe a testére erősített robbanószert, majd a röviddel később, a robbanás helyszínére siető segítők között robbantott a második merénylő.
    Az iraki hatóságok szerint a sebesültek száma meghaladja a százat, s az áldozatok száma még tovább nőhet. A merénylet színhelyét lezárták, hogy megakadályozzanak további támadásokat.
    Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista terrorszervezet az interneten megjelent közleményben vállalta a felelősséget a támadásért, amelyben két öngyilos merénylőjük "több száz politeista tagadót" sebesített, vagy ölt meg; az utóbbi megnevezést a síita muszlimokra használja a szunnita szélsőséges csoport.
    Az IÁ számos merényletet követett már el az iraki főváros síita lakosai ellen.
    A nap folyamán iraki kormánycsapatok és velük szövetséges félkatonai csoportok visszaverték az IÁ fegyvereseinek egy támadását Bagdad Abu Graib nevű nyugati elővárosa ellen. Az elmúlt hónapok legsúlyosabb Bagdad környéki támadásában a szélsőséges fegyveresek először három, gépkocsiba rejtett pokolgépet hoztak működésbe, majd tüzet nyitottak a biztonsági erők egyik bázisára és a közelben lévő gabonasilókra. Utóbbiak közül az egyik kigyulladt. Legalább nyolc iraki katona és milicista vesztette életét és 22-en megsebesültek - mondta két, névtelenül nyilatkozó iraki rendőr. Egészségügyi források megerősítették az áldozatok számára vonatkozó értesüléseket.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!