szerző:
MTI

Az al-Shabaab iszlamista szervezet kettős pokolgépes merényletet követett el a délnyugat-szomáliai Baidoa városában, legalább 21 ember életét vesztette.

©
A robbanások Mogadishutól 245 kilométerre északnyugatra fekvő Baidoában egy étterem előtti forgalmas útkereszteződésen és egy másik közeli éteremben történtek.
    Egy rendőr szerint először az egyik öngyilkos merénylő működésbe hozta az autójába rejtett pokolgépet az útkereszteződésen, majd egy másik az étteremben robbantott. A támadások célja a helyi lakosok és tisztviselők által szívesen látogatott éttermek voltak.
    "Az étterem és az útkereszteződés is rendkívül forgalmas volt, így a halálos áldozatok száma még tovább nőhet" - tette hozzá egy másik illetékes a Reuters hírügynökségnek.
    Egészségügyi források szerint legalább húsz személy megsebesült.
    "Kormányerőket és tisztviselőket céloztunk" - közölte a szélsőségesek katonai szóvivője és hozzátette, hogy egy rendőrőrs található a támadások helyszínének közelében.
    Az al-Shabaab pénteken a szomáliai fővárosban, Mogadishuban hajtott végre merényletet egy szálloda ellen, amelyet elsősorban nem külföldiek, hanem a kormány tisztségviselői és üzletemberek, cégvezetők látogatnak. A terroristák 14 embert megöltek és 30-at megsebesítettek.
    Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal szövetséges al-Shabaab már több ezer ember haláláért felelős Szomáliában. A szervezet korábban Szomália jelentős részét - a fővárost is - uralta, de az elmúlt években az afrikai uniós katonák segítségével sikerült kiszorítani Mogadishuból és az ország nagyobb városaiból.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!