szerző:
hvg.hu

Lendületben a reformerők a pénteken tartott, történelmi jelentőségi iráni parlamenti választáson.

©

Teherán mind a 30 parlamenti helyét a reformisták szerezték meg a pénteken tartott parlamenti választások előzetes eredményei szerint. Ezzel jelentős diadalt aratott Hasszán Rohani mérsékelt elnök, akinek kulcsszerepe volt abban, hogy a nagyhatalmak tavaly megállapodtak az iráni atomprogram korlátozásáról.

Rohani és a reformisták célja, hogy folytatódjék az enyhülés a Nyugattal, és tovább csökkenjen Irán elszigetelődése a világban. Ezáltal a külföldi tőke jelentős beáramlását remélik, amitől talpra állhat a nemrég feloldott szankciók miatt megroggyant gazdaság. Persze a parlament ellenőrzéséhez országos szinten is a teheránihoz hasonló győzelemre van szükségük a reformerőknek. A 60 százalékosnál is nagyobb részvétel azt jelenti, hogy sok fiatal elment szavazni, ami Rohani elnöknek kedvezhet. Könnyen lehet azonban, hogy a parlament összetétele majd csak a később tartott második fordulóban dől el, mivel egy helyre átlag féltucatnyi jelöltet állítottak.

A parlamenti választással párhuzamosan tartották a Szakértők Tanácsa 88 tagjának megválasztását is. A vallástudósokból álló testület választja meg Irán legfőbb vallási és politikai vezetőjét. Mivel Ali Khamenei jelenlegi vallási vezető idős és beteg, nem kizárt, hogy az új Szakértők Tanácsa választja majd meg az utódját. Az előzetes adatok szerint a testület 16 teheráni tagjából kettő keményvonalas mullahot nem választottak újra, viszont megtartotta székét Rohani és befolyásos, pragmatista szövetségese, Ali Akbar Hasemi Rafszandzsáni volt elnök.

A parlament és a Szakértők Tanácsának összetétele alapvetően meghatározhatja, hogy Irán a következő években milyen irányban halad tovább: folytatja-e a közeledést a Nyugathoz, vagy inkább a keményvonalasok elutasító politikáját követi-e. Mivel számos reformer és mérsékelt jelöltet még a választás előtt kirostáltak, ezért Rohani táborának győzelme óriási jelentőséggel bírna.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!