szerző:
MTI

Vádat emeltek hétfőn Japánban a fukusimai nukleáris katasztrófa miatt az erőművet üzemeltető vállalat, a Tepco három korábbi vezetője ellen.

A most 75 éves Kacumata Cunesziha, a vállat akkori elnöke és két alelnöke, a 65 éves Muto Szakae és a 69 éves Takekuro Icsiro ellen halált és sérülést okozó, foglalkozás körében elkövetett hanyagság a vád, amiért nem hozták meg a kellő intézkedéseket, hogy megelőzzék a nukleáris balesetet.

2011 tavaszán hatalmas földrengés rázta meg a szigetország északkeleti részét. Fukusimára és környékére ezután szökőár sújtott le, aminek következtében az ottani atomerőmű három reaktorának hűtőrendszere leállt, a reaktormag pedig megolvadt. Ez az elmúlt 30 év egyik legsúlyosabb nukleáris balesete.

Egy japán parlamenti tényfeltáró bizottság négy éve megállapította, hogy emberi tényezőre vezethető vissza a fukusimai atomkatasztrófa. A testület szerint noha a balesetet a szökőár váltotta ki, a Fukusima-1 atomerőműben történt baleset oka mégsem a természeti katasztrófa volt, hanem "emberi kéz" okozta.

A vizsgálóbizottság szerint a baleset előrelátható és elkerülhető lett volna, a következményeit pedig hatékonyabb intézkedésekkel enyhíteni lehetett volna. A felelős szervek nem tették meg a megfelelő intézkedéseket az erőmű és a környéken élők biztonságáért.

A három Tepco-vezető elleni vádemelést egy független, polgári igazságügyi testület tavaly júliusi döntése előzte meg, amely szerint vádat kell emelni az említett vezetők ellen szakmai gondatlanság miatt. Emlékeztettek, hogy a Tepco egykori vezetői 2009 júniusában kaptak egy jelentést, amely szerint az atomerőműre szökőár következtében akár 15,7 méter magasságú hullámok csaphatnak le. Ennek ellenére a vállalat nem tett megelőző lépéseket.

A testület a három korábbi vezetőt felelősnek tartotta tizenhárom ember sérüléséért – ők a nukleáris baleset idején történt hidrogénrobbanásban sérültek meg. Felelősnek tartja őket továbbá 44, kórházban ápolt beteg haláláért, akiket embertelen körülmények között kellett kimenekíteni a veszélyeztetett térségből.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!