szerző:
MTI

Fokozott készültségbe helyezték hétfőn a kenyai rendőrséget, miután a hírszerzés információi szerint az al-Shabaab iszlamista szervezet a repülőtereken, illetve légi járatokon február végén vagy március elején öngyilkos merényleteket akar végrehajtani.

Eric Kiraithe, a kenyai reptéri biztonsági szolgálat főnöke azt mondta: az utasoknak álcázott merénylők a hírszerzés információi szerint belföldi járatokat vehetnek célba, és közvetlenül a földet érés előtt akarják felrobbantani magukat.

A titkosszolgálatok adatai alapján Szomáliában egy 11 fős csoportot képeztek ki arra, hogy kenyai utasszállítókon kövessenek el öngyilkos merényleteket.

A biztonsági főnök közlése szerint közülük öten a kenyai nemzetközi repülőtérről vagy a Wilson légikikötőből, a többiek pedig a tengerparti repülőterekről induló gépeken terveznek merényleteket végrehajtani.

Február elején bomba robbant a Daallo Airlines szomáliai légitársaság egyik utasszállító repülőgépén, amely emiatt kényszerleszállást hajtott végre. A támadás elkövetését az al-Shabaab vállalta magára. A robbanásban a repülőgép oldalán lyuk keletkezett, amelyen egy ember kizuhant és szörnyethalt. A repülőgépnek sikerült biztonságban leszállnia, de 75 utasa közül ketten könnyebben megsérültek.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!